Halloween, eller Allehelgensaften, er nært forbundet med gresskar. Mange synes det er gøy å skjære ut lykter, men det er også topp å bruke innholdet.
På Sørli besøksgård dyrker vi matgresskar, som skiller seg litt fra pyntegresskarene man ofte kjøper i butikken til Halloween. Begge typer kan spises.
- Vi pynter alltid med matgresskar. De er noe vanskeligere å skjære ut enn pyntegresskarene, men de har en bedre smak og egner seg godt til matlaging, forteller gårdsbestyrer Ragna Kronstad.
Et av gårdens hovedtips er å sylte gresskarene 🍲 Etter at du har fjernet frøene, kan du skjære innmaten i terninger og koke dem sammen med eddik, sukker og krydder. Flott og godt tilbehør til ulike retter 😋🍽
Gresskar egner seg blant annet også til suppe, puré, gryteretter og pai. Tilberedt riktig så er smaken litt søt, omtrent som smør og nøtter. Frøene er veldig sunne, med mye jern og fettsyre, og kan brukes separat.
Selv om du ikke skjærer dem ut, så er gresskar veldig fint til høstpynt 🍂🍁Det tykke skallet gir dem en holdbarhet på flere måneder.
Visste du at:
🎃 Det finnes 700 ulike varianter av gresskar.
🎃 Gresskar har mye beta-karoten, vitamin A og kostfiber.
🎃 I motsetning til hva man ofte tror, så er ikke gresskar en grønnsak eller frukt, men tilhører bærfamilien.
🎃 Tradisjonen med Halloween-gresskar stammer fra Irland, hvor man skar ut ansikter i neper for å skremme bort demonen Stingy Jack. Da irske immigranter kom til Amerika, oppdaget de at gresskar egnet seg bedre til utskjæring.