Nyheter

3 minutter lesing

Byttemarkeder landet rundt - fornuft til glede for deg og meg - og miljøet!

Publisert
8/9/2024

Konklusjonen har vært klar lenge: vi forbruker for mye! Vi tapper kloden for materialer og energi - og leverer søppel tilbake! Vi må endre livsstil - nå! Byttemarkeder er et godt sted å begynne. På kort sikt er kanskje ikke miljøpåvirkningen den helt store, men det er godt for lommeboken, og kanskje det aller viktigste: det medvirker til miljøbevissthet blant barna våre, framtidens forbrukere - og beslutningstakere! Ta barna med!

Klesbyttemarkeder

Naturvernforbundet er initiativtaker til "Den store klesbyttedagen", som er et landsdekkende arrangement hver år, og som vokser seg større og større. Det er ikke kun Naturvernforbundets lokalavdelinger som er med, men private initiativer i butikk- og kjøpesentre, kulturhus, på innbyggertorg, skoler, biblioteker og andre arenaer, Frivilligsentraler, Husflidslag, m. fl. I 2023 er klesbyttedagen lørdag den 22. april. På klesbyttedagens hjemmeside er det et interaktivt kart over alle klesbyttestedene Norge rundt. Inntil videre de godt og vel 230 arrangementene som fant sted i 2022.

Det er imidlertid ingen grunn til å vente helt til april, klesbyttemarked kan arrangeres på initiativ fra deg/dere hele året, se Hvorfor og hvordan arrangere klesbyttemarked? Inndra barna i planleggingen, gjør arrangementet til et generasjonsprosjekt, voksentøy og barnetøy. Leker også? Lavterskel, enkelt, kanskje med bevisstgjøringen av barna (barnebarna?) som viktigste formål.

Blir verden mer bærekraftig om vi arrangerer klesbyttemarked i Norge? JA!

Bevisstgjøringen av oppvoksende generasjoner om ombruk er som nevnt veldig viktig. For oss voksne er det viktig "å komme i gang", ikke bare la det bli med ideen. Ideer som "funker" påvirker vår livsstil, særlig når det gir en økonomisk gevinst. I henhold til informasjon fra Regjeringen har vi her i landet et veldig stort forbruk av nye tekstiler, tilsvarende 15 kg pr innbygger pr år! Tekstilproduksjonen, som for 80% foregår uten for EU-området, ligger høyt på verstinglisten når det gjelder forbruk av råmaterialer og vann, og klimagassutslipp. For oss som bor i Norge er klesbyttemarkeder derfor et lite, men viktig bidrag til økt bærekraft!

Fra 2025 skal husholdningene i Norge kildesortere tekstilavfall, se artikkelen om tekstilforurensning på Regjeringen.no, kort og informativt!

Det finnes mange initiativer til bytte- og ombruksarrangementer flere steder i landet, gjennom hele året, her er det kun plass til å nevne noen få:

Andre byttemarkeder

Helgen 19. - 20. november arrangeres byttehelg for sportsutstyr, med flest arrangementer på Øst- og Vestlandet. Initiativet er et samarbeid mellom Norges Idrettsforbund, Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank1 og norske idrettsklubber. Se et interaktivt kart over arrangørklubber / steder.

Bruktmarkeder

25. november arrangerer DNT ung på flere steder Grønn fredag, et bruktmarked for sports- og friluftsklær og sportsutstyr. Det er ment som en motpol til "Black Friday". I Oslo er DNT ung på plass i det gamle Munchmuseet på Tøyen, i Bergen i Speilsalen på det akademiske kvarter, I Trondheim hos DNT ung i Sandgata 30, og i Stavanger hos turistforeningen i Olav Vs gate 18. For å nevne noen.

Arrangementet på Tøyen er en del av Oslo kommunes "Ombruksuka 2022" som foregår 19. - 25. november. En hel uke dedikert til bærekraftig forbruk og økt ombruk. Variert program!

Drammen MDG har tatt initiativ til en "GRØNN UKE" 21. - 26. november som en motpol til "Black Week". Den omfatter bok- og stoff- og garnbyttedag, og bruktmarked for turklær og -utstyr (DNT ung Drammen).

Torsdag 17. november åpner ombrukssenteret "Omigjen" i Slemmestad i Asker kommune vest for Oslo. Det er et kommunalt tiltak som har samlet flere butikker og en reparasjonstjeneste under samme tak. I "Omigjen" kan man handle brukte barneklær, utstyr til mor og baby, barneleker og barnebøker, og sport- og fritidsutstyr til barn og voksne hos "Barneskatter", Norges første gjenbruksbutikk til barnefamilier, brukte klær hos "Uff", og brukte møbler og annet interiør hos "Miljøsofa". "Sisters in business" er en systue og butikk som reparerer klær, syr interiør mm., og selger varer som er sydd av overskuddstekstiler. "Verde kafé" selger kaffe og lunsjretter med omtanke!

Eksempler til etterfølgelse?