Så gøy! Du vil fremover motta et nyhetsbrev fra oss når det skjer noe spennende i ditt område.
Noe gikk galt, og det er nok vår feil! Last inn siden på nytt og prøv igjen eller send oss en e-post, så får vi meldt deg på!
Borgarsyssel Museum består av et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger, utstillinger om Østfolds kulturhistorie siden middelalderen, et unikt utsiktstårn på 32 meter, og Barnas bondegård om sommeren.
Borgarsyssel Museum består av et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger, en kirkeruin fra med park, den best bevarte tyske vaktbunkeren i Norge, og innendørs utstillinger i Olavs hall. På museumsområdet står også et unikt tårn på 32 meter med utsikt over museumsområdet og byen. Flere familiearrangementer på museet i løpet av året og barnas gård om sommeren!
Museet er oppkalt etter det gammelnorske navnet på Østfold fylke. Her ble en av Norges eldste byer, Borg, grunnlagt rett på oversiden av Sarpefossen i Glomma for ca 1000 år siden. Restene etter byen og den senere herregården Borregaard, forsvant i Glomma med det store leirskredet i 1702. Skredet tok med seg 15 personer og ca 200 husdyr. I dag er det Sarpsborg by som fortsetter 1000-års historien.
Se hva som skjer på Borgarsyssel Museum.
Formidlingsbygget Olavs Hall er inngangsporten til friluftsmuseet, et nyere bugg fra 2016, formet som et langhus og kledd med teglstein på vegger og tak. Det føyer seg pent inn blant friluftsmuseets andre bygninger. Innvendig er det utstilling, museumsbutikk og kafé.
Utstillinger:
Sørnesuret - en viljesterk bondesønn som ikke ble tatt som urmakerlærling, og i stedet som selvlært konstruerte fire ur som kanskje er de mest avanserte og kompliserte astronomiske ur som noen gang er konstruert. En interaktiv opplevelse for hele familien, med spennende aktiviteter for barn og voksne.
Steinhoggerhallen - se middelalderens steinhoggerkunst, med særlig mange døpefonter. I middelalderen var steinhoggerkunsten en viktig næringsvei i Østfold, og hallen rommer minner om denne virksomheten i byen og distriktet.
Tusen rike år! - en utstilling om middelalderbyen Borg som ble grunnlagt av Olav Haraldsson for ca 1000 år siden. I dag heter byen Sarpsborg. Ingen kjenner hele historien og stadig gjøres nye funn. Utstillingen forteller om årene før og etter at byen ble til slik museet ønsker å framstille den.
Thorbjørn Egners historiske relieffer - se minisutstillingen med tredimansjonale relieffer, skapt av kunstenren selv til Sarpsborgs 100-års jubileum i 1939.
Friluftsmuseet har 25 bygninger fra Østfold, som er inndelt i seks tematiske kategorier: middelalder, embedsmannskultur, skyss-stasjoner, bondekultur, arbeiderkultur og forsvarsverk. Bli kjent med presten, bonden og fabrikkarbeideren, og se hvordan de levde på 1700-, 1800- og 1900-tallet. Se Sarpsborgs eldste butikk. Man kan også besøke en en tysk vaktbunker som Forsvarsmuseet betegner som den best bevarte fra 2. verdenskrig i Norge.
På baksiden av formidlingsbygget står det et unikt tårn på 32 meter. Fra tårnet har man utsikt over museumsområdet og byen. Tårnet er opplyst om kvelden og et vartegn for byen. Fra tårnet er det lys ned på ruinene av St. Nikolas kirke fra ca 1115 og ruinparken rundt den. Da museet ble etablert i 1921 var det med kirken som midtpunkt.
I sommerperioden er husene åpne i museets åpningstid. De kan utforskes på egenhånd med audioguide eller ved å delta på en guidet tur.
I ruinparken kan man slå seg ned under de store trærne, nyte dammen og besøke Barnas gård i sommerperioden. Dyrene går på et inngjerdet område, det er sau, lam, høner og kaniner. Barna kan kose med dyrene, men ikke mate dem.
Barn under 6 år gratis
Barn (6-17 år) kr 50
Voksen kr 100
Familie (2 voksne + egne barn) kr 250
Salg av årskort
Utstillinger / Friluftsmuseet:
19-20/4: 11:00-16:00
22/6 - 10/8: tirsdag til søndag 11:00-16:00
Åpent under arrangementer
Julevandring og julemarked i november / desember