Så gøy! Du vil fremover motta et nyhetsbrev fra oss når det skjer noe spennende i ditt område.
Noe gikk galt, og det er nok vår feil! Last inn siden på nytt og prøv igjen eller send oss en e-post, så får vi meldt deg på!
Arkeologisk museum i Stavanger med utstillinger om forhistorisk tid og middelalderen, og om Rogalands historie. Museet anbefaler å sette av 2-3 timer til besøket.
Arkeologisk museum har faste utstillinger og skiftende temporære utstillinger som forteller om forhistorien til Rogaland. De faste utstillingene er under utvikling, og når de er ferdige kan besøkende bevege seg bakover i tid, fra middelalder via vikingtid og bronsealder til steinalder. En klimautstilling fokuserer på våtmarker i fortid og nåtid, som det er flere av på Jæren. Museumsbutikk og kafé.
Museet anbefaler å sette av 2-3 timer til besøket.
Se Arrangementer nederst (familiearrangementer), eller se alle aktiviteter i jubileumsåret 2025 på Arkeologisk museum Stavanger.
I juni 2025 åpner Arkeologisk museums siste store faste utstilling, Middelalder-utstillingen. Da er tidslinjen tilbake til steinalderen komplett.
"Veit du nok, eller kva?"
"Veit du nok, eller kva?" er en temautstilling om myter, fortellinger og forestillinger i vikingtiden. Utstillingen er bygget opp rundt vikinggraven på Gausel helt syd i Stavanger, det nest største vikingfunnet i Norge etter Oseberg-funnet. I graven lå en rik vikingkvinne sammen med et stort antall verdifulle gjenstander. Utstillingen kan ses fram til 1/11-2025.
"Krigersmed og husfrue"
Utstillingens fulle tittel er «Kreativitet og kunnskap; Krigersmed og Husfrue i eldre jernalder». Museet viser fram det ypperste denne regionen hadde å by på i årene fra Kristi fødsel til 550 e.kr, blant annet gullsmedkunst og tekstilhåndverk. Rogaland er det fylket i landet som er rikest på gullfunn. Funnene vitner om kontakt med Romerriket, og om dyktige lokale håndverkere, og var en svært spesiell tid i Rogalands forhistorie.
"Myter og mystikk i bronsealderen"
"Myter og mystikk i bronsealderen" er bygget opp rundt kvinnen som ble gravlagt i Regehaugen på Sola, sammen med blant annet en vakker belteplate i bronse med solsymbol. Rogaland var en sentral aktør i den felleseuropeiske bronsealderkulturen og det er gjort mange funn i området. Noen av de flotteste gjenstandene kan ses i denne utstillingen.
"Å finne hjem"
Museets nyeste utstilling, "Å finne hjem", inviterer til refleksjon rundt hva et hjem egentlig er. Utstillingen handler blant annet om steinalderboplassen, for det var jo steinaldermenneskenes hjem! Utstillingen har mange arkeologiske gjenstander som viser hvordan steinaldermenneskene levde, i og rundet boplassen. Det er også mange gjenstander som forteller om livet utenfor hjemmet, om lange reiser og et bredt kontaktnett ut i verden.
"Møt mennesket"
I utstillingen "Møt mennesket" vises det 8200 år gamle skjelettet av den 15 år gamle Vistegutten, Norges best bevarte steinalderskjelett av en ungdom. Hans død var naturlig, annerledes er det med deler av seks skjeletter og fem spedbarnsskaller. Og det er flere, alle med hver deres historie. Spennende!
Isbjørnskjelettet fra Finnøy
Ensom og fasinerende er "Isbjørnskjelettet fra Finnøy", utstilt i et monter. Det er historien om et dyr som ble offer for istiden for 12400 år siden. Den la ut på svøm, men kom aldri til land igjen. I stedet ble den begravd av leire og tilfeldig funnet i jordlagene under et bolighus i 1976! Isbjørnen "Finn" er et av museets mest populære objekter.
"Til deg du myr"
Utstillingen "Til deg du myr" presenterer våtmarker som landskapstype. Den formidler hvor verdifull myr, tjern, sump osv. er for så vel det biologiske mangfoldet, som for økosystemet, og også fungerer som et natur- og kulturhistorisk arkiv. Utstillingen er et samarbeid mellom Klimastiftelsen og museet.
Barn gratis
Voksen kr 100
Salg av årskort
Billetten er gyldige for Arkeologisk museum og Jernaldergården innen 48 timer
Tirsdag: 11:00-20:00
Onsdag til lørdag: 11:00-15:00
Søndag: 11:00-16:00
Åpent mandag 11:00-15:00 i skolenes vinter- (uke 9) og høstferie (uke 41)
Stengt 1/1, Langfredag, 1/5 og 17/5, Kristi Himmelfartsdag, 24 - 26/12 og 30 - 31/12