Barnas Norge

Nyheter

20. november 2018

Julenissen og barnas følsomme alder

Engel som symbol på juleglede

Julenissen introduseres for barna i en alder hvor virkelighetssansen deres utvikles: de forstår godt hva det betyr at han har evnen til å dømme barn som snille eller slemme, men ikke at karakteren julenissen er fri fantasi. Samtidig er de veldig opprømte over at han kanskje kan gi dem den gaven de ønsker seg aller mest.

 

Det vi foreldre bør unngå er å «presse» julenissen på barna og ikke «idolisere» ham uten at de er med på det. De har en sunn skepsis til karakteren når han introduseres, og de fleste venner seg til ham og fokuserer på gavesekken. For andre barn er det motsatt, julenissen er en skremmende dommer, og i det hele tatt en skremmende fremmed person med merkelig påkledning. Alle barn bør uansett få mulighet for å venne seg til julenissen i sitt eget tempo. «Skal du ikke hilse på julenissen?», «sett deg på fanget så vi kan ta et bilde», «hvem er det som banker på?», «wooov, der kommer julenissen» etc. er ikke befordrende for barn med tegn til julenisse-fobi, det kan kun forverre den.

 

En god måte for oss foreldre å introdusere julenissen til barna på er å snakke om ham i forkant, og la barna stille spørsmål. Og gi dem ærlige svar. Desto mindre skeptiske de er, desto mer kan vi la dem bli i troen om slede og reinsdyr, gaver, snille og slemme barn. Er de skeptiske så svar ærlig på spørsmålene, selv om dette betyr at mystikken rundt julenissen avkles og vi voksne ikke synes det er noe moro igjen. For barna er det fortsatt like spennende, men ikke lenger skremmende.

 

Det er ikke oss foreldre det gjelder, det er barna som skal forbinde julenissen med noe positivt. Utfordringen er å finne punktet for hvert enkelt barn hvor fokuset på julenissen som gavegiver er større enn skepsisen til ham. Da blir det en god opplevelse for barna, og dermed også for oss foreldre.

 

Ho-ho.

 

7 tips til å få barna til å overvinne frykten for julenissen: klikk her  


Annonser