Barnas Norge

Nyheter

13. mars 2019

Familieaktiviteter

Lekeland i Norge

De fleste (alle?) foreldre går gjennom en periode mens barna er små som innebærer et ustanselig press (mas?) om å «finne på noe» i helgene. Besteforeldre kjenner seg også kanskje litt igjen i beskrivelsen ….? Vi er forskjellig anlagt, noen foreldre er flinke til å bruke naturen, noen engasjerer hele familien i sportslige aktiviteter, mens andre er gode til å finne arrangementer, gjerne gratis, på biblioteker, gjennom organisasjoner som DNT (Den Norske Turistforeningen), i nærmiljøet og/eller via BarnasNorge.no!

 

Andre av oss er ikke så gode til å planlegge eller være kreative, og da kan det være godt å ha noen faste aktiviteter i bakhånd. For noen av aktivitetene gjelder at vi selv kan bestemme om vi vil nyte en kaffekopp og litt internett mens barna boltrer seg, eller delta i leken. Her er forslag til fire forskjellige aktivitetstyper:

 

De konkurransesugne: Bowling

Bowling er gøy! Det er også veldig sosialt. Det er to store kjeder i Norge som er godt organiserte og som har haller mange steder i landet, Bowling1 og Lucky Bowl. Du finner dem i Asker, Bergen, Bryne, Bærum, Drammen, Elverum, Gjøvik, Hamar, Jessheim, Kristiansand, Kongsberg, Kongsvinger, Lørenskog, Moss, Oslo, Sandnes, Ski, Sortland, Stavanger Strømmen og Trondheim.  Alle banene har gjerder som kan senkes og heves fra spiller til spiller, og som forhindrer at kula går i ballrennen. Det vil si at så lenge barnet kan holde i kula og sette den i fart fremover så treffer den kjeglene! Barn fra 5-6 år har det derfor moro med bowling!

 

Kjedene har litt forskjellig konsept, Lucky Bowl har lagt vekt på en god hamburgermeny i alle hallene sine. Begge kjeder tilbyr pakker for bursdager. Du finner lenke til Bowling1s hovedside her  og Lucky Bowl her 

 

Dessuten er det selvfølgelig mange lokale bowlinghaller i hele landet.  

 

De spretne: Trampolineparker

Rush Trampolinepark er Norge største aktør med haller i Bergen, Drammen, Oslo, Stavanger og Trondheim, og flere etableringsplaner andre steder i Sør-Norge. Klikk her for oversikt. Selv beskriver de en trampolinepark som «et innendørs aktivitetssenter med trampoliner på vegger og gulv. Her kan både barn og voksne utfordres med spretne aktiviteter og høye triks.» Og det er akkurat det det er, trampolineparkene er fylt med trampoliner over hele gulvet, og langs veggene. Gjerne krydret med en stor grop med skumgummiklosser man kan hoppe ned i, en enorm luftpute,  «gladiatorbom» som man skal dytte hverandre ned fra, en Ninja løype med ekstra utfordringer mm.  For barna er det underholdning på høyt og gyngende aktivitetsnivå, mens foreldre kan velge mellom å være med eller nyte aktivitetene fra tilskuerplass….. Parkene har nedre aldersgrense på 4 eller 5 år av sikkerhetshensyn, mens barn under 10 år må ha tilsyn av en voksen. De fleste parkene har mini-sprett for de aller minste på formiddagen i helgene, fra 0 til 5 eller 6 år. Parkene har drop-in, men på grunn av stor pågang i helgene anbefales å reservere tid på forhånd.

 

Flere store trampolineparker (klikk på navnet for å gå til hjemmesiden): Altitude (Billingstad ved Oslo), Freedome (Stavanger), FlipZone (Bergen), Gravity Sports (Larvik og Tønsberg), Sprett Aktivitetspark (Askim, Kolbotn ved Oslo, Rygge (åpner juni 2019)), Svev (Sarpsborg, Kristiansand  og Skien (de to siste åpner ultimo 2019))

 

 

De lekelystne: Lekeland

Leos Lekeland er representert i alle fire nordiske land, og har 9 sentre i Norge: Bærum, Bergen, Fredrikstad, Haugesund, Kristiansand, Oslo (Ulsrud), Stavanger, Tromsø og Trondheim. Du finner oversikten her. Fordelen med en stor aktør som Leos Lekeland er blant annet gjennomarbeidede konsepter, stor sikkerhetserfaring, åpent 365 dager i året og økonomi til å bygge opp store lekeland med mange attraksjoner.  Alle barn under 16 år (lekelandene har nok begrenset interesse for barn over 12-14 år) må komme med en voksen som har oppsynet med dem. Voksne kan slappe av i behagelige sofaer med gratis internett, eller følge barna rundt på eventyr i lekelandet.   

 

Andre lekeland (klikk på navnet for å gå til hjemmesiden): Lekeland1 (Gjøvik, Hamar), Eventyrfabrikken (Oslo, Sarpsborg, Skien. Også i Sverige og Danmark, i Ballerup utenfor København ligger Skandinavias største lekeland, Eventyrfabrikken Megacenter)

 

 

De nysgjerrige: Vitensentre

Vi har skrevet om vitensentre før, og gjentar det gjerne igjen: vitensentre er morsomt, lærerikt og spennende. Uansett alder! Den «tørre» forklaringen fra interesseorganisasjonen fra Norges 10 vitensentre er: «Et vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter innen matematikk, naturvitenskap og teknologi hvor de besøkende lærer ved å eksperimentere selv.». Medlemssentrene ligger i Arendal, Alta, Bergen, Campus Ås (utenfor Oslo), Gjøvik, Kristiansand, Nærbø, Oslo, Porsgrunn, Sandnes (ved Stavanger), Sarpsborg, Tromsø og Trondheim. Størrelsen på sentrene varierer, med Norsk Teknisk Museum i Oslo, VilVite i Bergen, Nordnorsk Vitensenter i Tromsø og Inspiria i Sarpsborg som de største med 70-100 installasjoner hver. 

 

Som forelder, besteforelder eller voksen følgeperson blir mange overrasket over hvor lite man husker (kan?) av fysiske lover, egenskaper til materier, og diverse eksperimenter, det kan være fort gjort å glemme at man kom på grunn av barna …..  De største sentrene har en museumsbutikk som er for barna hva Claes Ohlson og Biltema er for noen foreldre: et eldorado av «kule» ting, som byggesett, kulebaner, eksperimenter og morsomme «greier». Her kan det handles bursdagsgaver! Du finner en lenke til alle vitensentrene her.

 

Men helst vil vi at været skal bli bra – så vi kan være ute!


Annonser