Barnas Norge

Nyheter

30. oktober 2018

Fra det overnaturlige til det jordiske

Halloween gresskar

Halloween er «oktober-greia» hvert år, allerede i skolenes høstferie i starten av måneden begynner halloween å dukke opp. Utover måneden er det alt fra grønnsakshandlere til dagligvarehandel til utstyrsbutikker som fyrer opp under halloween, frem til crescendo siste dagen i måneden, den 31. Og barna er frydefulle, de minste med skrekkblandet fryd, de noe eldre forventningsfulle, og de eldste barna og ungdommene med en bred palett av dagsordener, fra det mere rølpete til det sosialt hyggelige. Og alt skal det være plass, og til en viss grense lov, til.

 

For foreldre som har vært med på dette gjennom ett eller flere barns oppvekst kommer det, for noen av oss, et punkt hvor halloween ikke lenger er like moro. Bor man i et halloween-utsatt område skal det mye til at det ikke banker eller ringer på døra. Da kan en selvbetjent godteri-buffet være en løsning. Sett en eller flere skåler utenfor, sammen med en stor plakat som appellerer til samvittighet og moderasjon. Uten plakaten kan det gå skålene ille, veldig raskt.

 

Plakat-appeller som pleier å fungere sammen eller i kombinasjoner er:

 

  • Ta det du har samvittighet til, det kommer flere etter deg
  • Nestekjærlighet betyr å dele det lille du tar med de andre
  • Godteri er Karius og Baktus yndlingsmat
  • Tar du lite i år blir det også noe igjen til neste år
  • Godteri holder ikke så lenge, ikke ta mer enn du kan spise opp på lørdag
  • Det som ligger i skålen(e) smaker ikke så godt som det ser ut, lei for det
  • Har du, som de andre før deg, også noe godteri du kan legge i skålen til oss som bor her?
  • Du kan ta ett godteri for hver sang du synger

 

En annen metode er å droppe buffeten, og sette et skilt på døra, med: «Dracula er på besøk, han trenger ro og hvile, og ønsker ikke å bli forstyrret. Fint om du/dere respekterer dette».

 

Hvorfor feirer vi Halloween?

 

Allehelgensaften er det norske navnet for halloween, kvelden før allehelgensdag, som etter katolsk tradisjon er den 1. november hvert år. I Den norske kirke er det første søndag i november. Kvelden før skulle man forberede seg til allehelgensdagen, herav navnet All Hallows Eve eller All Saints Eve, eller Halloween som det også kan skrives på engelsk. Alt i henhold til Wikipedia. For ca 150 år siden i USA utviklet dagen seg til også å bli en ikke-religiøs feiring av overgangen fra sommer til vinter, med død og gjenfødsel som viktig innhold. Så vel halloween som allehelgensaften forbindes med lys; halloween med lys i skummelt utskårne gresskar og fakler i mørke ganger, og Allehelgensaften med lys på gravene til de døde. Så døden er også et fellestrekk mellom de to feiringene

 

Halloween feiringen har spredt seg fra USA til Europa, og utviklet seg til storindustri. I dag er halloween en kombinasjon av tradisjon og nye kommersielle påfunn. Langt fra alle vet hvorfor man kler seg ut, setter lys i gresskar og går fra dør til dør. Men det er vel barna ganske likeglade med, så lenge det finnes noen glade givere til å belønne de utstrakte hendene deres …..

 

At Halloween feiringen er universell er denne videoen et eksempel på, tatt opp på den internasjonale romstasjonen ISS i 2015

 

https://www.youtube.com/watch?v=P1Q9tEnE9dg

 

God halloween feiring!


Annonser