Barnas Norge

Nyheter

03. april 2019

Den store klesbyttedagen

Den store klesbyttedagen med Naturvernforbundet

Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. La andre få glede av dine gamle plagg!

 

Lørdag 6. april kan du ta med deg opp til syv hele og fine klesplagg til arrangementet som er nærmest deg – i 2018 var det mer enn 100 arrangementer fordelt over hele landet. Hvert plagg du har med deg kan byttes i et nytt. 

 

Du finner et kart som viser arrangementene over hele landet her

 

Slik fungerer det:

  • Ta med 7 rene og pene plagg (klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn)
  • Klærne bytter eier via klesbyttelapper (for plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg)
  • Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben
  • Overskuddsklær leveres til veldedighet

 

Arrangementets facebookside finner du her.

 

På den finner du også tips til reparasjon av huller i barnas parkdress eller boblejakke, og mange andre tips relatert til klær.

 

Utdrag fra Naturvernforbundets utkast til pressemeddelelse for arrangører av klesbyttemarkeder:

«Gjenbruk er den mest miljøvennlige måten å fornye garderoben på. Norske klesskap bugner over, og Fretex Oslo mottar daglig 25 tonn klær som folk har ryddet ut av skapene sine. Men fyller vi klesskapene igjen med nye klær fra butikkene er vi like langt, og klimaet og miljøet rammes. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager.

 

Klesbyttedagen er en anledning for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. Dine klær kan samtidig få et nytt liv i en annens klesskap. Naturvernforbundet vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og Klesbyttedagen er noe alle kan være med på. I 2018 ble det arrangert nær 100 klesbyttefester fordelt over hele landet, og nærmere 25 000 plagg byttet hender i løpet av dagen. Det ga en besparelse på 175 000 kilo CO2, mellom 72 og 93 millioner liter vann og 18750 kilo kjemikalier, sammenlignet med å kjøpe nye klær.»


Annonser