Barnas Norge

Nyheter

14. mai 2019

Familieskryt 17. mai - spør barna først

Slottsfjellet 17. mai

Tilsynelatende uskyldig, men det kan fort sitte et barn tilbake som føler seg overkjørt, som forsøker å si fra, men ikke blir hørt, eller respektert. Som ikke synes det er gøy å bli tatt bilder av. Og enda mindre at bildene blir delt i foreldrenes vennekrets, hvor mange har barn på egen alder. Som kanskje ser bildene. Det kan være at buksen eller kjolen føles for lang eller for kort, at barnet er i dårlig humør eller føler seg utilpass på annen måte. Eller at man har hørt mye om sosiale medier og misbruk av bilder i skolen, av veiledere eller venner og venninner, eller kanskje selv har opplevd det. Delings-spøkelset kan være skremmende!

 

Det er fort gjort å glemme at barna våre har følelser, meninger – og rettigheter. Følelser og meninger utvikles med alderen, mens FNs barnekonvensjon definerer barnets rettigheter fra det øyeblikket det blir født. Retten til personvern og privatliv gjelder i hele oppveksten, men naturlig nok er bevisstheten om dette noe som kommer med alderen. Generelt gjelder at barnets mening tillegges særlig vekt fra 12 års alderen, og som gjeldende fra 15 års alderen. Det gjelder også deling av bilder, men generelt bør gjelde, at foreldre spør barnet fra tidlig alder om det er OK at mamma eller pappa tar et bilde, og deler det med andre.  Det er høyst påkrevet hvis andres barn er med på bildet, da skal også foresatte gi samtykke.

 

Det å gjøre det til vane å spørre barnet om å få ta et bilde og eventuelt dele det, bør være en helt naturlig ting fra barna er ganske små. Det vil medføre at de selv blir hensynsfulle fotografer og «delere».  Det handler om respekt for et lite menneske, som vokser og lærer, men som også har mange følelser om hva som er greit og hva som er ugreit. Vi mener det så godt, men i euforien over stunden eller stoltheten over barna er det lett å overkjøre dem som er hovedpersonene. Og selv om de fortsatt smiler og ser glade ut kan noen føle seg misbrukt. I sin ytterste konsekvens er det nettopp det de blir når vi foreldre deler bilder av dem uten å spørre om det er OK.

 

Det skilles imidlertid mellom portrettbilder og situasjonsbilder. Det er ikke samme krav til sistnevnte, hvor det er situasjonen man vil fange, for eksempel bilder av barnetoget. Er det lett gjenkjennelige nærbilder av barn i toget som er hovedfokus, er det mer et portrettbilde, og det er restriksjoner. Det er selvfølgelig også forskjell på delingen, om det er lukkede nettverk innen familien eller en avgrenset vennegruppe, eller mange hundre kontakter far nære venner og familie, til perifere bekjente. Det endrer ikke på det forhold at barna bør spørres først - uansett og alltid!

 

Nyttig lesning:

"Nei, du trenger ikke å dele alle bildene av barna dine på 17. mai", Barnevakten, les her 

"Husk dette før du tar bilder på 17. mai", Barnevakten, les her 

"Bilder av barn", Datatilsynet, les her 


Annonser